NL EN
Vraag / Offerte

Beats by Esko

boeken

Wil je Beats by Esko boeken? AT Bookings is het officiële boekingskantoor van Beats by Esko. Hier kan je een optreden van Beats by Esko boeken. Vraag een offerte aan bij onze boekers. Het verplicht je tot niets.

AT Bookings

bekijk ons overzicht of zoek op artiest.

contact

neem online of telefonisch contact met ons op

contact

plaats gratis een optie of boek direct

contact

Biografie

Een producer en DJ met rapskills zijn schaars in Nederland. Laat staan dat deze persoon ook nog labeleigenaar is. Esko is deze uitzonderlijke artiest die met zijn platenlabel Van Klasse al een prominente plek heeft bemachtigd in de Nederlandse urban scene.

Geboren als Stacey Walroud ontdekte hij de rapmuziek op zijn negende via een oudere vriend. Zijn helden waren destijds Eminem, Nas en 50 cent. In deze tijd begon Stacey zelf ook teksten te schrijven. Beats pakte hij eerst van internet. Later ging hij aan de slag met Fruity Loops, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds in werkt.

Op zijn 13e nam hij zijn eerste track op en de artiest Esko was geboren. Dat het nog even duurde voordat zijn carrière van de grond kwam, was omdat het leven Esko in de weg zat. Zijn thuissituatie was dermate slecht dat het gezin kampte met schulden waardoor Esko zijn heil op straat zocht en belandde in de wereld van stelen en drugs dealen. “Ik was in die tijd geen makkelijk mannetje”, herinnert hij zich achteraf. “Zeg maar gerust: een probleemkind.”

Esko hing deze tijd veel in het jongerencentrum. Hier kwam hij Bart van Houten, toen vrijwilliger bij het jongerencentrum, tegen die al enige ervaring had in de muziekwereld. Van Houten was onder andere bijna twee jaar manager van Osdorp Posse. Hij was zó onder de indruk van het talent van de toen 13-jarige Esko, dat hij hem aanbood te helpen bij het opbouwen van een carrière. Naar eigen zeggen was Esko echter nog niet klaar voor deze stap: “Bart wilde me cursussen laten volgen, computerprogramma’s onder de knie laten krijgen om mijn beats naar een hoger niveau te tillen. Hij had dat voor me geregeld, maar ik ben niet eens komen opdagen. Achteraf gezien een misstap, maar destijds vond ik het belangrijker om jointjes te roken en op straat te hangen. Ik was wel serieus bezig met muziek, maar ik nam niet graag raad aan van andere mensen. ” Van het geld dat hij verdiende op straat kocht hij studioapparatuur. Zo zette Esko zijn eerste stappen als producer voor andere artiesten.

Het dieptepunt kwam toen het zó uit de hand liep dat Esko naar een besloten inrichting werd gestuurd; tussen een internaat en een gesloten gevangenis in. Ruim een jaar bracht hij hier door; alleen in de weekenden, als hij naar huis mocht, kon hij bezig zijn met zijn muziek. Toen hij op zijn 18e vrijkwam, besloot hij zijn leven om te gooien. “Na deze tijd heb ik de kans gekregen om met artiesten als Bokoesam in de studio te duiken. Ik besloot 110% voor mijn muziek te gaan. Dat is echt mijn redding geweest.”

Om zijn beats werd steeds meer gevraagd. Esko werkte in de beginjaren met Bokoesam, Keizer en Negativ van het label Nindo. In 2013 groeide zijn naam door de 101Barz-sessie van Negativ, waar hij aan meedeed. Door de vele views op internet werd dat de echte ‘aftrap’ van Esko, zegt hij zelf.

Het bracht hem terug bij Bart van Houten, die na het zien van 101Barz contact opnam. Deze keer aanvaardde Esko wél zijn hulp, en een jaar later bestond Van Klasse-label. “Bart is het zakelijke brein, ik het creatieve. Het werkt tussen ons omdat we de rollen zo duidelijk verdeeld hebben. We kunnen als een gek botsen, elkaar bijna naar de keel willen grijpen, maar desondanks zijn we een dreamteam.”

Dat blijkt uit het resultaat. Van Klasse heeft een aantal artiesten getekend, als Hansie, Jermaine Niffer en Josylvio. En ook Esko’s eigen carrière zit nog steeds in de lift. Op zijn EP Probleemkind rapte hij over zijn jeugd, waarbij hij de negatieve ervaringen omzet in positieve teksten. Omdat hij zich niet wil beperken door een genre, ontstond The Blockparty, waarin hij zich muzikaal uitleeft met MC Gilly Guillermo en DJ D-Train.

Esko’s rapcarrière is inmiddels ingehaald door het succes als producer. Zijn herkenbare, op trap geïnspireerde beats vinden nog steeds gretig aftrek bij grote rapnamen als Sevn Alias, Jonna Fraser, Hef, Adje, Cho, Lijpe, 3robi, Kempi, The Partysquad, en vele anderen.” Het debuutalbum Ma3seb van Josylvio is voornamelijk geproduceerd door Esko. Op het album Streetknowledge van Adje staan uitsluitend producties van Esko.

Esko over produceren: produceren is niet alleen beats maken, als producer creëer ik samen met de artiest het hele nummer. Urenlang puzzelen hoe we een refrein beter kunnen maken, een toon nét iets anders moeten pakken… het hele project van een track tot resultaat brengen, dat is de taak die ik omarm.”

Het harde werken van Esko is inmiddels al beloond met een aantal prijzen. Hieronder is een lijst weergegeven met de prijzen die Esko reeds heeft behaald.

Gouden status:
Sevn Alias – Kifesh
Sevn Alias – Ma3lish ft. Frenna & D-Double
Sevn Alias – Mandem ft. Jairzinho & JB Scofield
Sevn Alias – Nachtmerrie
Sevn Alias – Work ft. Jonna Fraser
Josylvio – Le7nesh ft. Sevn Alias
Lijpe – Accepteren ft. D-Double

Platina status:
Josylvio – Westside ft. 3robi & Killer Kamal
Kempi & The Blockparty – Cocaina
The Partysquad – C’est La Vie ft. Josylvio, Bizzey, Hansie & Broertje
Josylvio – Skittle Stacking
Esko, Joslyvio & Hansie – Hey Meisje

Dubbel platina status:

Josylvio – Ride or Die
Sevn Alias – Dubbel Platina ft. Maan

Nominaties:
FunX Music Awards: 2017: Beste producer
Edison Awards 2017: Beste album
FunX Music Awards: 2018: Beste producer (gewonnen)

Dutch Charts #1 posities:
Josylvio – Ride or Die (single)
Esko, Josylvio & Hansie – Hey Meisje (single)
Esko – Beats by Esko (album)

Esko is als DJ te boeken bij AT Bookings.

persfoto

presskit

Blijf op de hoogte

Verzenden

Agenda

  • Za 29 Sept 2018 Beats by Esko FRIS - De Zandzee - BUSSUM
  • Za 29 Sept 2018 Beats by Esko Seasons 2.0. - SCHOONHOVEN
  • Do 04 Okt 2018 Beats by Esko Air - AMSTERDAM
  • Do 18 Okt 2018 Beats by Esko BAMBÚ - Supperclub - AMSTERDAM
  • Vr 19 Okt 2018 Beats by Esko One Night Stand - Club ABE - AMSTERDAM

Video